Vård och omsorg:

Jonar Sjöstedt – ”Regeringen har sänkt skatten med 27 gånger mer än vad de satsat på sjukvården.”. Men det roliga Jonas Sjöstedt är att vi satsar 67 miljarder mer i vårdbudgeten än vad som fanns 2006. Och även att vi sänkt skatten har skatteintäkterna ökat. Detta markerar Göran Hägglund med, bra Göran!

Stefan Löfven – ”2 miljarder extra till sjukvården i vår budget.” Detta kommer från skattehöjningar. Med Alliansens skattesänkningar har skatteintäkterna ökat, för att dessa skattesänkningar har stimulerat ekonomin. Skulle skatten höjas med så mycket som oppositionen vill kommer det slå in bromsarna i svensk ekonomi och skatteintäkterna kommer att minska.

Åsa Romson menar att Alliansen minskat antalet platser på Läkarutbildningen men i själva verket har antalet läkarstuderande ökat från 5567 st 2006 till 6788 st 2012. Det innebär en ökning med 1221 fler läkarstuderande.

Jobb och skatt:

För er som är insatta i politiken hörde nog hur Stefan Löven i sin inledning under ämnet ”Jobb och skatt” var inspirerad av Göran Persson från en debatt med Carl Bildt under 90-talet.

Göran Hägglund – ”Hur ska skattehöjningar mellan 30 – 70 miljarder kunna ge fler jobb?”. Ja det är en stor fråga och svaret på frågan hoppas jag aldrig vi ska behöva uppleva. Och hur vi på landsbygden ska överleva efter 4 miljarder i ökade skatter på våra småföretagare det är något ni miljöpartister måste fråga er. För ett levande Sverige måste Hela Sverige få möjlighet att utvecklas, inte bara Stockholms innerstad.

”Vi har sänkt skatten men också ökat satsningarna på välfärden med 30 miljarder. Det viktigaste är en god tillväxt, där kastar ni in grus i företagens maskinerier och i hushållens maskinerier” (Göran Hägglund)

Stefan Löfven – ”Vi kan inte fortsätta med att sänka skatterna, för då har vi inte råd med välfärden”. Om man kollar på hur skattetrycket och skatteintäkterna har förändrats sedan 2006 så ser man klart och tydligt att skattetrycket minskat samtidigt som skatteintäkterna har ökat.

Det är oroande när Stefan Löfven säger att han ska berätta EFTER valet vilka han ska regera med. Men snälla Stefan, om Vänsterpartiet ska med i ert regeringsalternativ så kommer ju skattehöjningarna öka med 40 miljarder mer än om de inte ska med. Det är viktigt att du lämnar besked i tid.

Miljö:

Härligt att höra Annie Lööf talar om landsbygden. För det är där vindkraften står, solenergin utvecklas och så vidare. Under tiden miljöpartiet satt i regeringen skedde inte den utveckling av vindkraften som sker nu och inte den upprustningen av stambanenätet som sker nu – Jan Björklund.

Kvällens roligaste citat – ”Kommunismen är det bästa som fallit” (Jan Björklund).

Jonas Sjöstedt gjorde det ikväll klart för Sveriges alla åkeriföretagare att en kilometerskatt skall införas om de får regera. Ett tydligt besked, men ett hårt slag mot Sveriges åkeriföretagare.

Flyktingfrågan:

Centerpartiets Annie Lööf: ”Flyktingar ska kunna söka asyl genom ambassaderna”. Tror det kommer skapa en ohållbar situation. Tyvärr ser vi hur Miljöpartiet och Vänsterpartiet håller med i frågan. Som kommentar till Jimmie Åkesson vill jag citera Anders Andersson (Kd): ”Det handlar om människovärde” det sa han i en debatt mot Björn Söder (Sd). Och det är precis vad det handlar om. Hur man ser på människor, vilken syn på människovärde man har. När man hör Jimmie Åkesson förs tankarna till ett tal från George Wallace, amerikansk politiker, från 60-talet, han sa: ”Segregation now, segregation tomorrow and segregation forever”.

Skolan:

Att Jonas Sjöstedt är så rädd för vinstintressen inom skolan tycker jag är konstigt. Vi kan inte förbjuda vinster i välfärden, vi MÅSTE förbjuda förluster inom välfärden. I Sverige är det accepterat att gå med förlust men det är tabu att gå med vinst, varför är det så? Jo, flera år av vänsterstyre med en mentalitet om att det är fult att tjäna pengar, och tyvärr har detta smittat av sig på den svenska mentaliteten.

Idag finns möjlighet att göra avdrag på skatten om man tar hjälp av läxhjälpstjänster. Detta vill Stefan Löfven ta bort, vilket också Jonas Sjöstedt vill göra. Detta avdraget är ju en fantastisk möjlighet för familjen att kunna ta extern hjälp för att kunna förbättra sina barns studieresultat, ett steg i att hjälpa familjen att få ihop sin vardag.

Lag och ordning:

(Här vill vi Kristdemokrater ha en lokalt verksam polis per varje 1000 invånare, vi vill också ha en civilkuragelag)

Debatten kring lag och ordning tycker jag var lite otydlig. Det var ingen som tog kommando. Men det var skönt att höra Göran Hägglund säga att han önskade att lagstiftningen för sexualbrott skulle göras strängare.

1200

(Foto: Olle Sporrong, Expressen.se)

Annonser